Can't see images? Click here...

Stichting Leerorkest Groningen

Schooljaar 2016-2017

Na de herfstvakantie beginnen we weer met het Leerorkest. Dit schooljaar doen er vier scholen mee met in totaal 250 leerlingen. In deze eerste nieuwsbrief blikken we terug op het slotconcert van Leerorkestjaar '15-'16. Daarna heten we de nieuwe scholen van harte welkom en via korte interviews zullen we het 'Team Leerorkest' aan u voorstellen. We zijn goed van start gegaan en verwachten dit Leerorkestjaar wederom mooie ervaringen en veel plezier met elkaar. 

 

SLOTCONCERT '15-'16  

Op een snikhete dag in juni vond het afsluitend concert '15/'16 plaats. Onder leiding van dirigent Martijn Veenstra en met hulp van 10 leden van het Noord Nederlands Orkest brachten 200 kinderen 15 liedjes ten gehore. De energieke presentator Gijs van Rhijn, maakte er met behulp van de enorme inzet van de leerkrachten en vele vrijwilligers een prachtige afsluiting van. Het publiek kwam in grote getale en de ouders en familieleden genoten van de geweldige prestatie van de kinderen.  

   

 

VAN HARTE WELKOM DE DEELNEMENDE SCHOLEN '16/'17

Wij heten van harte welkom: de kinderen van groep 5 van De Borg & de Sint Nicolaasschool in Haren en de kinderen van groep 5 van de Brederoo-School & de Borgmanschool uit Groningen.

Oproep: We zoeken op elke school een paar enthousiaste ouders voor de Leerorkest-oudercommissie. Aanmelden/info via: info@leerorkestgroningen.nl 

Planning: Na de herfstvakantie kiezen de kinderen hun instrument en beginnen de lessen. De orkestrepetities vinden dit jaar plaats op 9 december, 10 februari en 7 april. Het slotconcert vindt plaats op 3 juni.    

TEAM LEERORKEST GRONINGEN 2016-2017

Zakelijk leider

Marijke Djurrema speelt en doceert hoorn, dwarsfluit en melodisch slagwerk. Ze heeft een eigen administratiekantoor en is één van de oprichters van Stichting Leerorkest Groningen.

Ik vraag Marijke naar haar ambitie met het leerorkest in 2016-2017. ' We zijn nu drie jaar bezig en dit  jaar hoop ik een professionele slag in de organisatie te kunnen maken, zodat we kunnen groeien en er nog meer kinderen de kans krijgen om een instrument te leren bespelen. Binnen de stichting valt financiën onder mijn portefeuille. Graag zou ik zien dat de subsidiegevers dit jaar meer inzetten op muziek in het onderwijs en dat we structureler gefinancierd kunnen worden'.   

Jij bent ook muziekdocent. Wat vind jij zo belangrijk aan het concept Leerorkest? ' De kinderen kunnen al heel snel meedoen in het orkest en daardoor komen ze snel met samenspelen in aanraking. Samenspelen is verrassend leuk en leerzaam; je leert om naar elkaar te luisteren en op elkaar in te spelen'.

Waar verheug jij je nou speciaal op dit jaar? 'Ik vind het bijzonder leuk dat de Hoorn er bij is gekomen; een prachtig instrument met een warme klank. Wanneer ik een groep kinderen op dit instrument zie spelen, dan weet ik weer waarvoor ik het allemaal doe'.

Artistiek leider 

Martijn Veenstra is dirigent, trombonist en is al geruime tijd ondernemer binnen de culturele wereld. Hij is één van de oprichters van Stichting Leerorkest Groningen. 

Ik stel Martijn dezelfde vraag over zijn ambitie komend Leerorkestjaar.  ‘Een slotconcert met het NNO in de Oosterpoort’ antwoordt hij onmiddellijk. 'We zijn er mee bezig en er zijn goede contacten met het NNO. De musici zijn welkom om de kinderen bij de repetities te ondersteunen en het zou geweldig zijn als we dit het komend jaar kunnen realiseren. Daarnaast heb ik nog meer ambities; volgend jaar wil ik graag dat er een paar scholen uit de provincie meedoen, want Stichting Leerorkest Groningen is er voor de hele provincie'.  

Jij bent dirigent en trombonist. Wat spreekt jou aan van het Leerorkest? ' Muziek gaat over emoties en niet alleen over blijheid, maar ook over hoop, troost, verdriet of boosheid. Muziek helpt je om bewust te worden van deze emoties en ze te kanaliseren. Musiceren is wat ik het liefst doe en naast het samenspelen is het een geweldige ervaring wanneer je met de muziek mee-resoneert, maar ook kunt mee- creëren. Via muziek kan een kind op het spoor komen van iets dat groter is dan zichzelf en ik wil daar graag aan bijdragen'.  

Marketing en fondsenwerving 

Jantine Verver is recent aan de RUG afgestudeerd in Kunst, Cultuur en Media en ik vraag haar naar haar interesse in het Leerorkest. ‘Bij het Leerorkest krijgen kinderen een kans om met andere mensen in contact te komen, samen te werken en inspirerende ervaringen op te doen. Niets is leuker dan op een speelse manier met elkaar een kunstproduct te realiseren. Daarnaast spreekt het mij aan dat het leerorkest nog een relatief kleine organisatie is, die  structurele inbedding nodig heeft. Daar wil ik graag aan meewerken.’

Jij gaat dit jaar bij het Leerorkest de marketing en fondsenwerving doen. Wat is jouw affiniteit daarmee?  ‘Als kind noemden mijn ouders mij al ‘spreekbuis’,  omdat ik er goed in was om een standpunt voor een partij te verkondigen. Die eigenschap komt goed van pas wanneer je de subsidiënten wilt motiveren om een sterk initiatief financieel te ondersteunen'.

Tot slot vraag ik wat haar ambities bij het Leerorkest zijn. ‘Ik wil het Leerorkest op een effectieve manier in Groningen op de kaart zetten. Mijn persoonlijke doel is om ‘de kunst van het fondsenwerven’ onder de knie te krijgen en ik vind het fijn dat ik bij het leerorkest deze kans krijg’.

Communicatie en PR  

Marleen Eisenga heeft een eigen praktijk voor Mindfulness  en ze gaat dit jaar bij het Leerorkest de communicatie en PR vormgeven.

Waarom het Leerorkest? ‘Klassieke muziek is mijn grootste passie en ik vind een leerorkest een fantastisch initiatief. Zelf heb ik twee zonen van 14 en 17 en in mijn eigen opvoeding richt ik mij op het stimuleren  van creativiteit, plezier hebben, samenspelen, discipline ontwikkelen en wijsheid vergaren. Al deze elementen komen terug in het Leerorkest. Ik vind het geweldig voor kinderen als ze dit kunnen meemaken.’

De link met jouw praktijk? ‘Via Mindfulness kunnen we ons zelf beter leren kennen en gaat het om het ontdekken van nieuwe perspectieven. Kunst, verhalen, poëzie en muziek kunnen hier aan bijdragen en in mijn begeleiding zet ik deze elementen regelmatig in.

Hoe ga je dit doen bij het Leerorkest? 'Parallel aan de muzikale uitvoering van het leerorkest loopt een communicatie traject. Ik vind het geweldig om ‘het verhaal van het Leerorkest’ te mogen vormgeven en verwacht er mijn ideeën en creativiteit in kwijt te kunnen.  Ik verheug me er op om alle docenten, leerkrachten, ouders, kinderen en andere betrokkenen te ontmoeten en de ‘spirit’ van het leerorkest te gaan ervaren en uit te dragen.  

 

Financiële ondersteuning 

Stichting Leerorkest Groningen wordt gesteund door het Fonds voor Cultuurparticipatie, het VSB fonds, Shurgard en Via Scala

De Blauwe Uil

Je e-mailadres

Telefoonnummer

Website

SHARE TWEET FORWARD

Je ontvangt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website of iets bij ons hebt besteld.

Afmelden

MailerLite